CHAUTAUQUA RANGER COTTAGE
NEW BUILDING IN HISTORIC DISTRICT
BOULDER, COLORADO

Project Data:

Owner
City of Boulder

Project Cost
$100,000

Project Size
1,400 SF

Completion Date
1984

HISTORIC BOULDER, INC.
1993 HISTORIC PRESERVATION AWARD

Project Description:

The Ranger Cottage is a small office building designed for the City of Boulder Mountain Parks staff. Located at the foot of the Flatirons in the Chautauqua Park Historic District, this design solution was part of a larger review process which consisted of twenty-two public hearings. It was the first new building to be built at Chautauqua since the early 1900’s.

The sensitive location coupled with an ambitious program and an extremely limited budget posed a considerable challenge. The final design solution reflects Chautauqua's turn of the century historic spirit combined with mountain ranger rustic detailing.

A gracious verandah welcomes the public to a self-serve outdoor office where information about the mountain parks is provided. The building details include peeled pole columns, exposed rafter tails, and deer brackets. The result is a fresh look with ties to the past.

This project demonstrates that appropriate design solutions are still possible even with limited budgets and difficult contexts.